Rugs

Vintage Marokkaanse kleden 

Ben je benieuwd naar de herkomst, het materiaal en de patronen van het kleed dat gebruikt is voor jouw Boande tas? Ontdek hier alles over de achtergrond van jouw tas en het prachtige kleed dat erbij hoort. 

Moonstone bags

De Moonstone tassen zijn gemaakt van Beni Ourain-kleden. Dit is een traditioneel tapijt dat zijn oorsprong vindt bij de Berberstam genaamd Beni Ouarain. Deze tapijten worden met de hand geweven en zijn afkomstig uit de Midden-Atlas regio in Marokko. 

Beni Ourain-kleden

Wat Beni Ourain-kleden kenmerkt, is het gebruik van hoogwaardige natuurlijke materialen, zoals 100% schapenwol, waardoor ze een luxueuze en zachte textuur hebben. Ze hebben meestal een crèmekleurige of gebroken witte achtergrond met geometrische patronen bestaande uit donkere lijnen en vormen, vaak in het zwart. Deze patronen zijn vaak symbolisch en dienden vroeger als verhalenvertellers binnen de Berberse gemeenschappen.

De tijdloze uitstraling, duurzaamheid en warmte maken Beni Ourain-kleden zeer geliefd. Ze worden vaak gebruikt als vloerkleden, maar kunnen ook dienen als decoratieve stukken aan de muur of op meubels. In ons geval kunnen ze zelfs worden omgetoverd tot tassen! Vanwege de ambachtelijke kwaliteit en culturele waarde worden Beni Ourain-kleden beschouwd als waardevolle kunstwerken.

De patronen

Marokkaanse Beni Ourain-kleden kunnen diverse vormen en patronen bevatten, elk met hun eigen mogelijke betekenissen. Enkele veelvoorkomende vormen op deze kleden zijn ruiten, vierkanten, driehoeken en strepen.

Ruiten worden vaak aangetroffen op Beni Ourain-kleden en kunnen symbool staan voor bescherming, veiligheid en dualiteit. Vierkanten symboliseren doorgaans stabiliteit, evenwicht en orde, en kunnen ook verwijzen naar de vier elementen.

Driehoeken komen veel voor en kunnen verschillende betekenissen hebben, zoals spirituele groei, verandering, harmonie of vrouwelijke kracht. Strepen kunnen horizontaal, verticaal of diagonaal worden weergegeven en dienen soms als symbolen van een reis, levenspad, ritmes of eenvoudige decoratieve elementen.

Het is essentieel om op te merken dat de betekenis van deze vormen kan variëren, afhankelijk van de specifieke stam, regio of individuele interpretatie. Deze symboliek wordt van generatie op generatie doorgegeven binnen de Berberse gemeenschappen, waardoor elke creatie uniek is.

Oasis bags

De Oasis tassen zijn gemaakt van Boujaad kleden. Deze handgeweven tapijten komen rechtstreeks uit de betoverende regio Boujaad in Marokko. Ze worden vakkundig gemaakt door getalenteerde Berberse vrouwen en staan bekend om hun levendige kleuren en opvallende patronen.

Boujaad kleden

De Boujaad-kleden zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals wol en katoen. De tapijten zijn voorzien van met de hand geweven geometrische ontwerpen waaronder ruiten, strepen en abstracte vormen. Wat deze tapijten echt onderscheidt, is de sprankelende mix van kleuren, met prachtige tinten rood, oranje, roze, groen en meer, die een levendige uitstraling geven.

Boujaad-kleden hebben een rijke geschiedenis en een diepe culturele betekenis in Marokko. Ze worden gewaardeerd om hun vakmanschap en artistieke waarde, en vormen prachtige decoratieve elementen in zowel traditionele als moderne interieurs. Voeg een vleugje Marokkaanse magie toe aan jouw tassencollectie met de tijdloze schoonheid van deze Oasis bags.

De patronen

Marokkaanse Boujaad-kleden hebben een verscheidenheid aan vormen en patronen die elk hun eigen betekenis kunnen hebben. Veel voorkomende vormen op deze kleden zijn ruiten, diamanten, lijnen en abstracte geometrische motieven.

Ruiten zijn een veelgebruikte vorm en worden vaak geassocieerd met bescherming, geluk en vruchtbaarheid. Ze symboliseren ook een gevoel van eenheid en harmonie binnen de Berberse gemeenschappen.

Diamanten komen ook veel voor en vertegenwoordigen vaak vrouwelijkheid, schoonheid en vruchtbaarheid. Ze kunnen ook verwijzen naar de vier elementen of de kosmos, waardoor ze een diepere betekenis krijgen.

Lijnen en strepen zijn opvallend aanwezig en kunnen verschillende betekenissen hebben, zoals reizen, wegen, grenzen of ritmes. Ze dienen ook als decoratieve elementen en voegen structuur toe aan het ontwerp van het kleed.

Naast deze specifieke vormen zijn er ook tal van abstracte geometrische motieven te vinden op Boujaad-kleden. Deze motieven variëren van tribale symbolen tot artistieke expressies en dragen bij aan de culturele rijkdom en individualiteit van de ambachtslieden.

Het is belangrijk op te merken dat de betekenissen van deze vormen en motieven kunnen variëren, afhankelijk van de regio, stam en zelfs de persoonlijke interpretatie van de wevers. Elk Boujaad-kleed draagt een uniek verhaal dat de culturele achtergrond en creatieve expressie van de ambachtslieden weerspiegelt.

Adora bags

De Adora tassen zijn gemaakt van Marokkaanse Handira-kleden, ook wel bekend als "bruidskleden" of "Berberse trouwdekens". Dit zijn traditionele textielstukken afkomstig uit Marokko. 

Ze worden met de hand geweven door Berberse vrouwen, voornamelijk in de regio's van de Atlasgebergte en de Sahara.

Handira kleden

Handira-kleden worden vervaardigd uit natuurlijke materialen zoals wol, katoen en linnen. Ze staan bekend om hun unieke ontwerpen en decoratieve elementen. Opvallend is de overvloedige versiering van zilveren of gouden pailletten, ook wel "muzungu" genoemd, die op de stof worden bevestigd en het kleed een sprankelende uitstraling geven.

Binnen de Marokkaanse cultuur hebben Handira-kleden een speciale betekenis, met name tijdens bruiloften. Bruiden dragen ze traditioneel tijdens huwelijksvieringen, als symbool van geluk, vruchtbaarheid en bescherming tegen boze geesten. Daarnaast worden Handira-kleden ook gebruikt als decoratieve stukken in huizen, waar ze een vleugje traditionele Marokkaanse schoonheid toevoegen.

Tegenwoordig worden Handira-kleden erkend als kunstwerken en zijn ze  wereldwijd bekend vanwege hun vakmanschap en esthetiek. Ze zijn geliefd bij interieurontwerpers en verzamelaars, die de unieke charme en culturele waarde van Marokkaanse textielkunst waarderen.